Actrice Loes Schnepper wint Gouden Kalf

Actrice Loes Schnepper heeft het Gouden Kalf gewonnen voor haar rol in Voor Emilia.
“Deze actrice zet in haar rol op onovertroffen wijze de tergende werkelijkheid neer van een moeder met pijn en hartstochtelijk verdriet. Haar spel is confronterend en komt meedogenloos hard aan. Het is die realiteit die door haar op een zuivere en bewogen manier wordt vertolkt. Zij kruipt onder je huid en laat je niet meer los”, aldus het juryrapport.

Voor Emilia gaat over de alleenstaande, 51-jarige onderwijzeres Lies, wiens leven wordt ontwricht als er een nieuw meisje in haar klas arriveert. Ze wordt geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit haar verleden. Langzaam groeit het verlangen naar vergelding voor het verdriet wat haar is aangedaan.

De film  is geregisseerd door Martijn Maria Smits en is geproduceerd door BALDR Film in het kader van One Night Stand IX, een talentontwikkelingstraject van de NTR, VARA, VPRO, Mediafonds, Filmfonds en CoBO. De film ging afgelopen weekend in première tijdens het Nederlands Film Festival en wordt vrijdag 9 januari uitgezonden door NPO2.
Regisseur Martijn Maria Smits won eerder een Gouden Kalf voor zijn One Night Stand “Anvers” en werd eerder genomineerd voor zijn Duivelse Dilemma “De hoer en het meisje”.

De Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse film, worden jaarlijks uitgereikt op de slotavond van het Nederlands Film Festival.